Servicenummer: 040-2541674
info@koffie-machine-reparatie.nl

Zelf koffie branden

Gedreven door koffie...

Hoe kan je het beste zelf je koffie branden?

Een echte koffiegenieter weet dat het branden van je eigen koffie mogelijk is. Maar het branden van je eigen koffie is ook lastig. Want, waar begin je? Op welke temperatuur moet je je koffie branden? Welke apparatuur is het meest geschikt om je eigen koffie te branden? Dit kan allemaal heel intimiderend overkomen wanneer je niet weet waar je moet beginnen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig al heel wat verschillende koffiebranders voor thuis gebruik te koop. Een belangrijk punt waar rekening mee gehouden moet worden is het type koffiebrander dat je voor thuis wilt gebruiken. Kort door de bocht zijn er twee soorten koffiebranders: op basis van hete lucht en door verhitting in een afgesloten ton.

De koffiebrander op basis van hete lucht is eigenlijk de standaard hete lucht die voornamelijk thuis gebruikt wordt. Dit zijn vaak kleine apparaten die de bonen snel voor je branden. Wanneer je nieuw bent tot het koffiebranden, is een hete lucht machine ideaal omdat je hiermee snel ervaring op doet. Enig nadeel aan deze apparaten is dat ze, naarmate ze vaker gebruikt worden, minder goed branden.

Een koffiebrander waarbij de bonen worden gebrand door verhitting in een afgesloten ton werd eerst alleen gebruikt in cafés en winkels die hun eigen koffiebonen brandden. Tegenwoordig kan je er ook een voor thuisgebruik aanschaffen. Het gebruik van een ton brander is meer voor de gevorderde brander omdat ze lastiger te bedienen zijn dan hete lucht branders. Een leeuwendeel van de koffiedrinkers geeft de voorkeur aan een ton brander omdat de smaak veel beter ten goede komt.

Nu je weet welke types koffiebrander er zijn, kan je je keuze gaan maken. Zoals wordt aangeraden voor beginners kan je het beste met een hete lucht brander werken. Een bekend voorbeeld van een hete lucht brander is een popcorn machine. Het is namelijk een van de meest goedkope en toegankelijke manieren om je eigen koffiebonen te branden. Een popcorn machine geeft je ook de mogelijkheid om de brandspecificaties af te stemmen, zodat er een beter controle is over het eindproduct.

Wil je nou ook beginnen met het branden van je eigen koffie? Hou dan de volgende tips in de gaten wanneer je gaat branden in een popcorn machine:

  • Hou rekening met de leeftijd van de popcorn machine. Algemeen geldt, hoe ouder de machine, hoe beter. Ouderwetse popcorn machines zijn meestal krachtiger en hebben vaak sterkere ventilatoren.
  • De popcorn machine moet een vlakke, gladde bodem zonder gaten of gaas hebben omdat dit een veiligheidsgevaar kan opleveren.
  • Brand altijd buitenshuis omdat er rookontwikkeling kan ontstaan.
  • Gebruik altijd je volledige aandacht tijdens het branden.
  • Begin je net met branden in een popcorn machine? Start dan altijd met een kleine hoeveelheid bonen en leer de basisbeginselen goed. Wanneer je het vertrouwen hebt, ga dan steeds meer bonen tegelijkertijd branden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *